Chlorofil - lecznicze działanie zielonych soków

Paulina Ostaszewska
Działanie lecznicze chlorofilu:
- zatrzymuje działanie karcynogenów a więc substancji, które powodują raka
- obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę
- neutralizuje działanie pierwiastków ciężkich w organizmie
- usuwa pozostałości po lekach, szkodliwe toksyny
- to zielony pigment, który znajduje się w zielonych częściach rośliny
Chlorofil wpływa na przekształcenie światła słonecznego w energię. Budowa cząsteczki będzie podobna do cząsteczki hemoglobiny, która znajduje się w czerwonych krwinkach. Dlatego określa się chlorofil jako krew roślin.
Oczyszczające działanie chlorofilu:
- może usunąć pozostałości po lekach i toksyny
- zatrzymuje działanie pierwiastków ciężkich w organizmie, szczególnie kadmu
- zatrzymuje działanie substancji powodujących raka
- oczyszcza wątrobę
- oczyszcza jelita
- niszczy nieprzyjemny zapach ciała
Przeciwzapalne działanie chlorofilu:
- chroni przed stanami zapalnymi takimi jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, owrzodzenie na błonie śluzowej
- leczy stany zapalne na skórze, stawach
- leczy żylaki
Regenerujące działanie chlorofilu:
- może oczyszczać i budować krew, zwiększa jej krzepliwość w przypadku hemofilii
- odnawia tkanki
- poprawia pracę tarczycy
- poprawia działanie wątroby oraz tarczycy
- wspomaga korzystanie flory bakteryjnej jelit
- uaktywni działanie enzymów, które tworzą witaminę E,A,K
- obniża zapotrzebowanie na insulinę
- zatrzymuje szkodliwe działanie białka
- łagodzi działanie astmy
- poprawi laktację u kobiet
- leczy anemię
- poprawia leczenie cukrzycy
- zatrzymuje zakwaszenie organizmu
- reguluje cykl miesiączkowy
- wspomaga tworzenie krwi
- dostarcza tlen do mózgu i komórek ciała
- wzmacnia układ naczyniowy
Chlorofil:
- zatrzymuje rozwój guzów
- poprawia stan energetyczny organizmu
- poprawia system immunologiczny
- regeneruje tkanki oraz niszczy wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu
- poprawia czynność tarczycy oraz trzustki
- wspiera organizm przy anemii
- reguluje ciśnienie tętnicze
- aktywizuje czynności jelit
- hamuje stany zapalne
- zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę
- odpowiada za leczenie żylaków
Najlepszymi źródłami chlorofilu są:
- lucerna – tam jest najwięcej cennego składnika
- zielone warzywa takie jak brokuły, kalarepa, rzodkiew, nać pietruszki i selera, jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, rzeżucha, mniszek
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy:
- nie mają dostępu do światła słonecznego w odpowiedniej ilości
- ludziom przemęczonym oraz zestresowanym.