Niezwykłe właściwości chlorofilu

Chlorofil i jego odżywcze działanie

Paulina Ostaszewska
Marzec 1 2017

Poprawa procesu trawienia

W sezonie wiosennym i letnim będziemy chętniej sięgać po warzywa czy rośliny zielone. Nowalijki zaczynają nam zalewać okoliczne ryneczki, a świeży smak będzie decydował o tym, że chętnie będziemy je dodawać do każdego posiłku. Kolor zielony to wizytówka ciepłych miesięcy.

Dlatego właśnie produkty zielone, które będziemy spożywać staną się szansą dla naszego organizmu, ponieważ wspierają proces trawienia i powodują, że przemiany metaboliczne przebiegają lepiej. w ten sposób skutecznie będzie można poprawić procesy trawienne i przemiany metaboliczne, dochodzi również do regulowania fizjologii organizmu a dodatkowo dostarczamy cały zestaw życiodajnych składników, a to wynikać będzie głównie z tego, że dostarczamy chlorofil, który jest idealną podstawą oczyszczania organizmu, niszczy stany zapalane.

Chlorofil w walce z chorobą

Chlorofil pomaga w leczeniu anemii ponieważ odpowiada za zwiększenie liczebności czerwonych krwinek oraz będzie dostarczać żelaza. Może również obniżyć wysokie ciśnienie krwi i poprawi jej krzepliwość. Budowa cząsteczkowa chlorofilu jest zbliżona do hemoglobiny i dlatego będzie to cenne dla naszego organizmu. Często więc nazywa się chlorofil jako prawdziwą krew roślin. Dzięki temu będzie również dobrze działać na nasz organizm. Chlorofil ma właściwości, które decydują o zahamowaniu rozwoju guzów.

Zielone warzywa

Dzięki temu będzie można skutecznie chronić się przed nowotworem, ochroni się organizm przed zmianami patologicznymi w molekułach DNA, blokuje zmianę zdrowych komórek na rakowe. Można również zatrzymać działanie karcynogenów, które odpowiadają za pojawienie się raka. W ten sposób będzie można również leczyć cukrzycę i obniża się zapotrzebowanie na insulinę.

Należy również dbać o wspomożenie flory jelitowej, ponieważ dzięki temu nasz organizm będzie funkcjonował lepiej. Wzmocni się układ naczyniowy i dodatkowo można oczekiwać, że nie będzie problemów z hemoroidami.

Chlorofil - właściwości i wartości odżywcze

Oprócz tego zielone składniki to źródło cennych wartości odżywczych. Najwięcej znajdziemy go w naci pietruszki, selera, ogórka, ale również w liściach z młodych buraków, alg czy trawach zbożowych. Chlorofil znajduje się w formie czystej wyciągnięty z roślin i proponowany jako suplement diety. Jeśli spożywamy jakiś zielony produkt pamiętajmy, że może mieć także działanie przeczyszczające, dlatego z ilością nie będzie można przesadzać.

Udostępnij