Niezwykłe właściwości chlorofilu

Właściwości chlorofilu cz.II

Natalia Migdał
Czerwiec 7 2017

Jak dostarczyć organizmowi energię

Regularne spożywanie świeżo wyciskanych soków to doskonały sposób, by skutecznie i bezpiecznie oczyścić organizm i odżywić ciało. Dodatkową zaletą tego typu produktów jest przypływ energii i wigoru, a dzięki sporej ilości żelaza poprawie ulega także wygląd cery, włosów i paznokci.

Świeżo wyciskane soki, dzięki bogatej zawartości witamin, niwelują objawy anemii, bóle głowy i przemęczenie. Zawartość magnezu zmniejsza natomiast stres, a witaminy A, B, C, E i K wzmacniają odporność.

Sole potasu korzystnie wpływają na pracę serca, neutralizują także kasy w mięśniach. Dzięki świeżym sokom można zwiększyć ochronę przed nowotworami, a także usunąć z organizmu pozostałości przemiany materii i innych szkodliwych związków, zmniejsza się także zapotrzebowanie organizmu na insulinę.

Korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu wykazuje także chlorofil, który tworzy zasadowe warunki w organizmie, niekorzystne dla niektórych patogenów. Organizm jest dotleniony, czego efektem jest lepsze samopoczucie.

Soki sposobem na prawidłowe trawienie

Ważną funkcję w procesie trawienia odgrywają jelita, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu i ludzkie zdrowie – jelita trawią, odrzucają zbędne i wchłaniają pożyteczne związki dostarczane z jedzeniem. Działania te wspierają lub utrudniają bakterie jelitowe – wpływ na to ma ilość i jakość bakterii.

Chlorofil w płynie

Dobre bakterie rozwijają się w środowisku tlenowym i zasadowym, produkując witaminę K, witaminy z grupy B oraz enzymy. Dobre bakterie są niszczone przez beztlenowce, czyli bakterie, które – jak nietrudno zauważyć – rozwijają się wszędzie tam, gdzie czystego tlenu brakuje. W efekcie zaczynają pojawiać się infekcje, choroby i bóle brzucha, a także gazy i niestrawność występująca po niezdrowym posiłku. Niekorzystnym czynnikiem jest także stres, który powoduje wzmożoną produkcję kwasów żołądkowych oraz pośpiech, efektem czego są błędy żywieniowe, często niezamierzone, dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią dietę.

Zasadniczo organizm oczyszcza się sam, jednakże w przypadku namnożenia się niekorzystnych bakterii pojawiają się trudności z samooczyszczeniem się organizmu, czego efektem mogą być problemy znacznie poważniejsze niż dolegliwości gastryczne.

Chcąc zniwelować ten problem należy zadbać o to, by dostarczać organizmowi optymalną ilość chlorofilu, który korzystnie wpływa na kondycję flory jelitowej, a docelowo na lepsze samopoczucie.

Chlorofil wykazuje właściwości lecznicze, regenerujące, oczyszczające, przeciwzapalne oraz kosmetyczne.

Udostępnij