Porady i ciekawostki

Właściwości chlorelli

Bartosz Kubik
mar 1 2017

Aminokwasy w chlorelli

Chlorella ma w składzie więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, dodatkowo ponad 50 razy więcej chlorofilu niż w lucernie, która ma go najwięcej. Poza tym w składzie znajduje się wiele rzadkich mikro oraz makroelementów. Około 60% całego składu to właśnie białko, a w soi będzie to jedynie około 30%. Około 20 procent to węglowodany a 10 procent tłuszcze.

Białko chlorelli to aż 19 różnych aminokwasów i wszystkie te aminokwasy, które są nam niezbędne. Jest to również biało tak dobre jak zwierzęce, mamy tam jedynie mniej metioniny. To właściwość, która może być wielką zaletą. Chlorella ma również wiele lizyny – aminokwasu, którego brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy.

Chlorella w diecie

Ze względu na jakość obecnego w chlorelli białka z powodzeniem może być ona stosowana w wysokobiałkowych dietach niskokalorycznych. Chlorella zawiera również ponad 20 witamin i cennych związków mineralnych. Mamy tam cenną prowitaminę A, która całemu organizmowi jest potrzebna. Dodatkowo mamy tam również znaczącą ilość żelaza, cynku czy kobaltu. Znajdziemy witaminę B12 więcej niż w wątrobie wołowej. Jednocześnie jest to środek niskokaloryczny.

Substancje występujące w niej w dużym stężeniu to właśnie znak wyjątkowości tej algi.

Wartości odżywcze chlorelli

Warzywa z chlorellą

Powszechnie wiadomo, że zielone warzywa są zdrowe. Kolor zielony pochodzi od chlorofilu zawartego na ogół przede wszystkim w warzywach liściastych. Chlorella to jego najlepsze źródło. Wydaje się, że współczesna dieta nie zawiera odpowiedniej ilości zielonych części rośliny. Budowa chlorofilu będzie podobna do budowy jest zbliżona do hemoglobiny co sprawia, że ma ona krwiotwórczy charakter.

Przede wszystkim chlorofil działa bardzo dobrze na błony śluzowe w przewodzie pokarmowym co stanowi barierę przed dostaniem się do krwioobiegu składników toksycznych.

Chlorella wzmacnia odporność

Zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń była już zauważona dość dawno, gdy okazało się, że nie da się jej hodować w zbiornikach naturalnych, ponieważ produkt jaki uda się otrzymać będzie zanieczyszczony. Wówczas badacze przyglądali się więc jej bardzo mocno pod kątem struktury komórkowej. Błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych, które są wyjątkowo odporne na czynniki zewnętrzne.

Najgrubsza oraz średnia błona komórkowa będzie odpowiadać za wiązanie toksycznych składników. Mamy tam mikrowłókna celulozowe, które będą gwarantować nam strukturyzowaną sieć. Powinniśmy być ostatecznie zadowoleni z tych propozycji.

Udostępnij